معلمهای مودلی و تولید محتوا
قبلا هم درباره کمی درباره رابطه مدرسه مجازی و مودل نوشته بودم. حالا که کرونا جا خوش کرده و مدارس از دبستان تا دبیرستان ناچار از ورود به تجربه جدید و متفاوتی هستند، تقریبا به شکل بی نظیری حداقل در ایران رشد استفاده مدارس در استفاده از محیط پر قدرت مودل مشخص است. در این میان یکی از چیزهایی که قابل ستایش است، معلمهایی هستند که در استفاده از مودل و ابزار آن برای تعریف یک فرایند آموزشی در قدمهای اولیهشان خیلی خوب تلاش کرده و حقیقتا برنامه درسی کم نظیری را تولید میکنند. وقتی بحث محتوای آموزشی میشه شاید اول از همه یاد فایل PDF و PowerPoint و کلیپ بیفتیم و خوب تجربه تهیه فیلمهای آموزشی یک طرفه هم مدتها بود که وجود داشت و شما خیلی راحت میتوانستی آنها را در اینترنت و بهطور خاص در آپارات پیدا کنید. اما…
اما اگر قرار باشد کل سال تحصیلی در فضای مجازی باشد، در کنار جلسات آموزشی آنلاین خیلی مهم است که طی هفتهای که معلمها بهخصوص در دوره دبستان شاگردان را نمیبینند، فضای آموزشی را در محیط مودل تا حد خوبی تعاملی کنند. یعنی در کنار برگزاری کلاسهای آنلاین همزمان بر بستر ابزاری چون بیگبلوباتن و ادوبیکانکت، داشتن تعامل با دانشآموزان نه بهطور همزمان، بلکه به واسطهٔ یک محتوای تعاملی غیرهمزمان با کیفیت، بسیار ضروری و مهم است.
مثلا اینکه: چطور از تالارگفتگو در مودل استفاده کنیم تا شاگردان بتوانند جواب عمومی معلم یا جواب خصوصی به سوالشان را نهتنها دریافت کنند بلکه تشویق به طرح سوال شوند، یا اینکه ماژول دیتابیس ابزاری برای کار گروهی و تعاملی بین بچهها و معلم باشد و بچهها یادبگیرند چطور یافتههایشان را در کاوشهای شخصی، طبقهبندیشده با دیگران به اشتراک بگذارند، یا ابزار واژهنامه چطور بهعنوان کتابخانه یا دفترچه یادداشت درس علوم بشود. همه اینها نیازمند جسارت تجربه و تلاش معلمهایی است که این چالش تولید محتوای تعاملی را فرصت میبینند و با مودل ارتباط خوبی ایجاد میکنند.
سه ماه اول امسال از فروردین تا خرداد ۹۹ تقریبا یک دستگرمی شتابزده و سخت ولی مقدماتی برای معلمها و مدرسهها بود تا فضای مجازی آموزش را به شکل جدیدی تجربه کنند، اما تابستان فرصت یادگیری کوتاه و تست و آزمایش بود و حالا که سه ماه از شروع سال تحصیلی جدید کرونایی گذشته، تجربههای پخته در مدارس فودلی و مودلی قابل مشاهده است و خودش را نشان میدهد.
تولید محتوا حالا دیگر فراتر از صرفا درست کردن یک فیلم کوتاه یا پاورپوینتی است که بر روی تختهها و دیوار کلاسها از طریق ویدیوپروژکتورها پخش میشه. تولید محتوا موفق در مدارس فارغ از اندازه و اعتبارشان، وابسته به توانمندی و خلاقیت و جسارت معلمهایی است که خود را در معرض یادگیری جدیدی قرار میدهند. و شاگردانی که از لحظه به دنیا آمدنشان در خانه با گوشی موبایل و کامپیوتر مواجه بودند در تعامل با این محتوای آموزشی کیفیت آموزشی آن را به صورت واقعی به چالش میکشند.
هر چند مدتهای مدیدی است که مشغول تدریس مودل هستم، و سعی کردم به سهم خودم یکی از شعارهای معروف مودل «Empowering Educators to Improve our World» را در آموزش کار با مودل پیاده کنم، ولی به معلمهایی که در تولید محتوای تعاملی و فرایند محور در محیط مودل در طی این چندماه حقیقتا گل کاشتند و من هم فرصت مشاهده تجربهشان را داشتم، دستمریزاد میگم و خوشحالم که از آنها چیزهای جدید آموختم.