هم‌مودلی‌ها

امروز بنا به اتفاق، سری زدم به سایت‌های مودلی مختلف داخل ایران. تنوع جالبی داشت.
قبلش بگم که احتمالا می‌دونید وقتی یک سایت مودل را ایجاد می‌کنید می‌توانید از قسمت (مدیریت سایت > تذکرات) سایت خودتون را ثبت کنید و این سایت در لیست سایت‌های مودل قرار می‌گیره و کاربران دنیای مودل می‌توانند سایت‌های ثبت‌شده را مشاهده کنند. اگر سری به اینجا بزنید برای کشور ایران تنوع زیادی از سایت‌های ایجاد شده را مشاهده می‌کنید: چه به لحاظ اسمی و چه از دید کیفیت و نسخهٔ استفاده شده. همه جور پیدا می‌کنید از سایت‌های شخصی و آموزگاران و دبیران گرفته تا سایت‌های مربوط به سازمان‌های بزرگ. از سایت‌های خالی و رها شده تا سایت های فعال و تمیز و شیک.

از طرفی، مودل سعی کرده است که communityهای مختلفی را در دسته‌بندی‌های متنوع موضوعی یا زبانی به وجود بیاورد تا هزاران کاربر آن بتوانند به هم در  استفاده از مودل و برنامه‌های آموزش مجازی‌شان بر بستر مودل کمک کنند. در این میان برای فارسی زبان‌ها هم می‌توانید به فضای انجمن مودل فارسی سر بزنید.

در حال حاضر حدود ۹۰٪ کاربران انجمن مودل فارسی، حداقل در یکسال گذشته غیرفعال نشون داده می‌شوند. و با نگاهی تقریبی، در حدود شاید ۲۰-۳۰ کاربر مجموعا به اینجا سر زده‌اند. این بخش فعلا خلاصه شده در یک سری پرسش و پاسخ‌های محدود و گاهی هم تکراری، و جالب اینجاست که تعدادیشان هم اصلا ربطی به مودل ندارند! (شاید حداقل غیرمستقیم ربط داشته باشند.)

در مقایسه با رشد تعداد سامانه‌های برپا شده مبتنی بر مودل، در بین فارسی زبان‌ها در ایران، در فضای انجمن مودل فارسی اصولا به پرسش‌هایی که اساسا مربوط به کاربرد ابزار و فعالیت‌های مودل باشد، خیلی کم پرداخته شده است (حالا بماند که گاهی پرسش‌ها مربوط به مودل نیست). در رابطه با به‌اشتراک‌گذاری تجربه‌های خوب، یا بسط ایده‌ها  هم که تقریبا چیزی نیست متاسفانه.

برای همین به نظرم رسید پس احتمالا کمیّت و کیفیت استفاده از آموزش مجازی فعلا در اندازه خیلی ابتدایی باید باشد! البته این فکر برام کمی عجیب بود به‌خصوص که اخیرا می‌بینم تعداد شرکت‌هایی که در حوزهٔ آموزش مجازی کار می‌کنند افزایش یافته است (حداقل به گوش و چشم من بیشتر می‌خورد) که حالا یا نشانه این است که هنوز آموزش مجازی به‌نحو مناسب به‌کار گرفته نمی‌شود، یا احتمالا خوشبختانه جامعه کاربری مودل فارسی خیلی توانمند است و نیازی به مشورت و همفکری وجود ندارد.

البته چند وقت پیش، یکی از کاربران کار جالبی کرد و پیغام و نیازش را در انجمن در رابطه با امکان شناسایی کاربران در هنگام آزمون مطرح کرد یا کاربری در مورد ابزار نظرسنجی گفتگویی را شروع و نظراتی را پیشنهاد داده بود. ولی فعلا چیزی بیشتر از این به ظهور نرسیده است.

در این میان هم شخصا تقریبا به غیر از یک نفر ایرانی ندیدم که کسی پلاگینی برای مودل تهیه کرده باشد و با دیگران به اشتراک بگذارد.  مثل این موارد: https://moodle.org/plugins/browse.php?list=contributor&id=723655
(البته پلاگین‌هایی که مختص استفاده از خدمات یک شرکت هستند و توسط آن شرکت منتشر می‌شود را «به‌اشتراک گذاری» نمی‌نامم!)

در نهایت سوالاتی که برایم ایجاد شد این بود که:
چه‌کار می‌شود کرد این انجمن مودل فارسی، فعال‌تر بشود؟ و یا  فضایی برای تبادل و حتی تولید ایده‌هایی برای اضافه شدن امکانات و پلاگین‌هایی به مودل فراهم شود؟ و یا حداقل سطح پرسش‌ها در مورد مودل فراتر از داستانِ ثبت‌نام کاربران و نصب مودل و ظاهر و قالب گرافیکی مودل برود؟
خلاصه فکر می‌کنم قطعا فضای انجمن مودل فارسی می‌تونه فرصت خوبی باشه برای تبادل و حتی پرورش ایده‌ها. 

حالا که دارید این متن را می‌خوانید و اگر با مودل کار می‌کنید و ایده داشتید،‌ و یا برای پیاده‌سازی برنامه آموزش مجازی خود می‌خواهید وارد فازهای پیچیده‌تری بشوید یا هر چیزی توی این مایه‌ها…. انجمن مودل فارسی حقیقتا جای خوبی برای طرح پرسش‌های خوب و گفتگو است و چه عالی‌تر که همه مشارکت کنند تا یک عده‌ی محدود. و لذا… به نظرم رسید همه‌مون دعوتیم به انجمن مودل فارسی برای تقویت توانمندی جامعه مودل‌کاران.

نمی‌دونستم اسم این پستم را چی بذارم ولی به نظرم رسید این عبارت «هم مودلی‌ها» شاید خوب باشه. پس به قول معروف این زمانه: هشتگ #هم_مودلی_ها